donderdag 15 december 2011

Rijbewijs op je 16e

Rijbewijs halen op je 17e en onder begeleiding autorijden tot je 18 wordt.

rijbewijs
Sinds afgelopen November is dit mogelijk in Nederland. Hoe ervaar je dat, rijden met je vader of moeder ? En, heb je er al ruzie om gehad ?

Je rijbewijs halen wordt op deze manier compleet anders.

Op 1 November is de Nederlandse Overheid gestart met dit experiment.Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar beginnen met autorijlessen. En ze mogen vanaf 17 jaar de weg op. Voorwaarde hiervoor is dat ze tot hun 18e jaar onder begeleiding, van bijvoorbeeld hun ouders, autorijden.

Minder ongelukken
De reden van het project zijn de tot nu toe hoge ongelukscijfers onder jongeren. Hoewel de jongeren maar een kleine groep autorijders is, zijn de jongeren, volgenseen onderzoek van de Wetenschappelijke Stichting SWOV, bij 20% van de ongelukken in Nederland betrokken. Volgens deze Stichting zal het aantal ongevallen sterk kunnen afnemen en dus de algemenen rijveiligheid bevordenen, als jonge automobilisten onder begeleiding ervaring op doen voordat ze hun rijbewijs halen.
Heb je al ervaring met het rijden onder begeleiding ? Laat het ons weten en reageer op dit artikel !

In het Buitenland
In Duitsland zijn ze bijvoorbeeld al wat langer met deze proeven bezig en je kon dus als Nederlander je rijbewijs in Duitsland halen voordat je 18 was. Wel is het in Duitsland verplicht om een EHBO cursus af te ronden. In Andere landen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, mag je zonder eerst rijlessen gevolgd te hebben bij een professionel rijschool, al de weg op onder begeleiding. Voorwaarde is dat je een zogenaamde vergunning koopt.
De Amerikanen hebben vinden over het algemeen dat het beter is om naast iemand te zitten die ze kennen en dus vertrouwd mee zijn.

Anders dan in Amerika zullen de begeleiders geen instructie gaan geven. Ouders of vrienden die de jongere zullen begeleiden zullen meer een rol als coach krijgen. De ANWB organiseert hierover speciale informatieavonden met tips en wat ze wel of juist niet moeten doen.

Voorwaarden Begeleider
Wie als begeleider wil meedoen moet aan een aantal criterea voldoen.

De voornaamste criteria zijn dat je minimaal 27 jaar oud bent, 5 jaar of langer je rijbewijs hebt en dat je niet veroordeeld bent voor een verkeersovertreding.

De Nederlandse Overheid wil deze proef 6 jaar laten duren. In 2015 wordt de proef geevalueerd en wordt er verder gekeken of het interessant is om hiermee verder te gaan.
Dus wie, op of na 1 November 2011, 17 jaar is geworden kan beginnen met zijn of haar rijbewijs !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten